πέτρες και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμένα, ες ουδένα χρήσιμα
Η θλιβερή εικόνα της ημιμάθειας

Και είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού...

Μια κριτική του σημερινού ρεύματος αρχαιόπληκτης αμάθειας και λαφαζάνικου εθνικισμού

Θερσίτης δ' έτι μούνος αμετροεπής εκολώα
Ιλιάς Β' 212


Κεντρική σελίδα -- Κανόνες για να μη τρώει τα σχόλια σας ο δράκος -- Επικοινωνία με το θηρίο
άλλες φωλιές του δράκου : Κερύνεια εναλία -- Greek Epiphanies

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ο ποντικός που κατούρησε και πέθανε η γυναίκα

Είμαι πια βέβαιος πως τίποτα από όσα στέλνει ο φίλος στους φίλους του, και ενίοτε καταλήγουν και σε μένα, δεν αξίζουν ούτε τα ηλεκτρόνια που είναι γραμμένα.

Η τελευταία ατραξιόν στο μακρύ κατάλογο του "κοίτα να δεις τι ενδιαφέρον διάβασα πριν λίγα λεπτά στο διαδίκτυο, και αμέσως πείστηκα πως είναι σωστό, βάσιμο και αξιόλογο", είναι η ιστορία μιας γυναίκας που πέθανε επειδή ήπιε αναψυκτικό μολυσμένο από αρουραίο. Το σχετικό μήνυμα, που προειδοποιεί να πλένουμε τα κουτάκια των αναψυκτικών πριν πιούμε, έχει ήδη αντιγραφεί σε δυο χιλιάδες ιστοσελίδες και περισσότερο. Ας το αντιγράψουμε κι εμείς, για την ευκολία της αναφοράς:

Αυτό το περιστατικό συνέβη πρόσφατα στο Βόρειο Τέξας.

Μια γυναίκα πήγε για βαρκάδα μια Κυριακή, παίρνοντας μαζί της μερικά αλουμινένια κουτάκια με αναψυκτικό, τα οποία έβαλε μέσα στο ψυγειάκι του σκάφους. Τη Δευτέρα διεκομίσθη στο νοσοκομείο και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Την Τετάρτη απεβίωσε.

Η νεκροψία κατέδειξε ότι πέθανε από λεπτοσπείρωση. Η πηγή της εντοπίστηκε στο κουτάκι του αναψυκτικού από το οποίο ήπιε απευθείας, χωρίς να χρησιμοποιήσει ποτήρι. Δοκιμές απεκάλυψαν ότι η αλουμινένια συσκευασία του αναψυκτικού ήταν μολυσμένη από ούρα αρουραίου, που προκάλεσαν τη λεπτοσπείρωση.

Τα ούρα αρουραίου περιέχουν τοξικές και άλλες θανατηφόρες ουσίες. Είναι επιτακτικό το να πλένετε καλά το άνω μέρος όλων των αλουμινένιων συσκευασιών αναψυκτικών, πριν πιείτε από αυτά. Τα κουτάκια αυτά συνήθως αποθηκεύονται σε αποθήκες και στη συνέχεια μεταφέρονται και παραδίδονται στα καταστήματα λιανικής πώλησης χωρίς να έχουν καθαριστεί.

Μία μελέτη στο NYCU απέδειξε ότι το άνω μέρος όλων των κουτιών αλουμινίου από αναψυκτικά είναι περισσότερο μολυσμένα ακόμη και από τις δημόσιες τουαλέτες (!), όντας γεμάτα από μικρόβια και βακτηρίδια. Γι' αυτό, λοιπόν, πλύνετέ τα με άφθονο νερό πριν τα βάλετε στο στόμα σας, για να αποφύγετε οτιδήποτε μοιραίο.

Παρακαλώ, προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε. (ΕΓΩ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑ)

Αντιγράφουμε λοιπόν μιαν οιαδήποτε φράση του μηνύματος :

> Μια γυναίκα πήγε για βαρκάδα μια Κυριακή, παίρνοντας μαζί της μερικά

και αναζητούμε τη φράση αυτή στο γκούγκωλ.  Το γκούγκωλ είναι σήμερα η κατά πολύ μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο.

http://www.google.com/

Με ή χωρίς εισαγωγικά, το γκούγκωλ λέει πως η φράση υπάρχει σήμερα σε δυο περίπου χιλιάδες ιστοσελίδες και περισσότερο.  Ο γνωστός στέλνει στους γνωστούς, και στην εποχή οπού ελάχιστοι έχουν κάτι να πουν και ελαχιστότεροι κάθονται να γράψουν, το μήνυμα του φίλου απλώς αντιγράφεται σούμπιτο στο ιστολόγιο του καθενός, με τη κρυφή ελπίδα και φιλοδοξία πως επιτέλους βρήκανε κάτι καλό να βάλουν.

Ναι, αλλά εγώ είμαι σίγουρος πως πρόκειται για απάτη και ψευδοεπιστήμη.  Πως θα βρω τη σχετική πληροφορία;

Υποθέτω πως κανείς Ελληνας δεν θα έχει γράψει ακόμα μια κριτική στα ελληνικά για το μήνυμα αυτό.  Εξ άλλου, είμαι πια επίσης βέβαιος πως πάμπολλα από όσα βλέπουμε στα ελληνικά δεν είναι παρά μεταφράσεις εκ της Φραγκίας, κατά το "εισαγωγές-εξαγωγές η Μήτσος".

(Στο σημείο αυτό αναφέρω ως τέτοιες εισαγωγές τη άποψη για τη γεωμετρική θέση των αρχαίων πόλεων, για το ότι η Ακρόπολη είναι μια μεγάλη μπαταρία, για τις μυστηριώδεις τοποθεσίες της Ελλάδας, για το παγανισμό εναντίον Χριστιανισμού, για τα μαθηματικά στην ελληνική γλώσσα, για το έθνος ως διήγηση,...)

Γράφω λοιπόν στο γκούκωλ μερικές λέξεις στα αγγλικά, που υπολογίζω ότι θα υπάρχουν σε ένα κείμενο στα αγγλικά, από όπου υπολογίζω πως μεταφράστηκε και το μήνυμα για τη γυναίκα που πέθανε επειδή κατούρησε ο ποντικός στο πηγάδι της κοκακόλας:

woman died soft drink can

Από τα αποτελέσματα του γκούκωλ

http://preview.tinyurl.com/2urc6rh

βρίσκω την ακόλουθη σελίδα:

"Leptospirosis Death Warning - Rat Urine on Soda Can Top"
http://www.hoax-slayer.com/leptospirosis-soda-can.html

Εκεί, με ελαφράν ικανοποίηση, ανάμικτη με ολίγον θυμόν, μας επιβεβαιώνεται πως πρόκειται πράγματι για απάτη.  Προς ωφέλειαν του δοκιμαζομένου ημών γένους, καθίσαμε και μεταφράσαμε την αρχή όσων λέει η αμερικάνια ιστοσελίδα:

Το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Λεπτοσπείρωση απορρίπτει τη προειδοποίηση μέσω διαδικτυακής αλληλογραφίας ως πλαστή.

Η έκθεση σε ούρα από μολυσμένα ποντίκια και άλλα ζώα μπορεί πράγματι να μολύνει τους ανθρώπους με λεπτοσπείρωση.  Ωστόσο, οι πιθανότητες κάποιου να μολυνθεί με το τρόπο που περιγράφεται στο μήνυμα είναι εξαιρετικά μικρές.

Ένα άρθρο για τη προειδοποίηση [μέσω μηνύματος στο διαδίκτυο] στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Λεπτοσπείρωση σημειώνει:
Εχοντας φανεί πρώτη φορά το 2002, αυτά τα μηνύματα είναι εντελώς χωρίς ουσία, και έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποστέλλεται ανεπιθύμητη αλληλογραφία, να μεταφέρονται ιοί των υπολογιστών και απλά για να προκαλούν πανικό.

Το κείμενο αυτό των μηνυμάτων διαφέρει, μα η πιο συνηθισμένη μορφή που είδαμε το 2005 είναι ως ακολούθως:

. . .   . . .

Ακολουθεί το κείμενο τη αμερικανίδι φωνή:

The Leptospirosis Information Center dismisses this emailed warning as fake.

Exposure to urine from infected rats and other animals can indeed cause humans to contract leptospirosis. However, the chances of someone becoming infected in the manner described in this email are extremely slim.

An article about the warning on the LIC website notes:

First seen in 2002, these emails are entirely without substance, and have been used to send spam, transport viruses and simply to cause panic. The text of the email varies, but the most common version we've seen in 2005 is as follows:

. . .   . . .

Αλλη σχετική σελίδα κριτικής:

A Wee Rat Problem
http://www.snopes.com/medical/toxins/raturine.asp

Προσέχετε, το λοιπόν, το τι διαβάζετε και το τι πιστεύετε.  Να σας κατουρήσει ο ποντικός, δεν φαίνεται και τόσο μεγάλο πρόβλημα.  Να σας κατουρήσει ο δράκος, όμως, . . .

-.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου